Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

NVJ: nieuwe visie ACM helpt freelance journalisten nauwelijks

Algemeen

De positie van freelance (foto)journalisten verbetert niet tot nauwelijks nu kartelwaakhond ACM van plan is collectief onderhandelen voor ZZP'ers toe te laten. Alleen voor zelfstandige fotografen zit er misschien iets in het vat. Dat zegt NVJ-secretaris Rosa García López.

De Autoriteit Consument & Markt maakte dinsdag een concept-richtlijn bekend waaruit blijkt dat zzp'ers nu al collectief afspraken mogen gaan maken om een minimum tarief van 16 euro per uur uit te onderhandelen. In 2021 wordt dat tarief wettelijk het minimum.

Ook mogen mensen die zij-aan-zij werken met mensen in loondienst collectief onderhandelen omdat ze in feite geen zelfstandig ondernemer zijn. De NVJ gaat dan ook al bij de komende cao-onderhandelingen voor deze groep gelijk loon voor gelijk werk eisen omdat het feitelijk werknemers zijn.

García López: 'De NVJ kon al voor 'zij-aan-zij werkenden' onderhandelen en kan dit op basis van deze leidraad nog steeds. Voor zelfstandigen die gedwongen worden om te concurreren op loon met journalisten in vast dienstverband mag de NVJ uitsluitend een minimumtarief van 16 euro afspreken om de race naar beneden te voorkomen'.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/nvj-nieuwe-visie-acm-helpt-freelance-journalisten-nauwelijks