Raad voor de Journalistiek
Raad voor de Journalistiek

Raad voor de Journalistiek beoordeelt klachten voortaan als ‘gegrond’ of ‘ongegrond’

Algemeen

De Raad voor de Journalistiek zal klachten die worden ingediend voortaan beoordelen als ‘gegrond’ of ‘ongegrond’, in plaats van ‘zorgvuldig’ of ‘onzorgvuldig’. Deze kwalificatie kan volgens de Raad namelijk de indruk wekken dat de integriteit van de journalist in kwestie wordt beoordeeld, in plaats van een specifieke klacht.

De wijziging is per 1 januari van kracht gegaan. De Raad kwam tot zijn besluit na klachten van redacties, die meenden dat de uitspraken kunnen suggereren dat de journalisten in kwestie onzorgvuldig zijn. Dit was ook deels de reden dat BNNVARA de medewerking aan de Raad staakte na een uitspraak over tv-programma Zembla. Het is onduidelijk of de publieke omroep zich nu weer aansluit bij de Raad voor de Journalistiek nu de terminologie is aangepast.

Frits van Exter, voorzitter van de Raad voor de Journalistiek: ‘Woorden doen ertoe en dat geldt ook voor de eindbeoordeling in onze conclusies. Kwalificaties als ‘zorgvuldig’ en ‘onzorgvuldig’ kunnen het misverstand wekken dat de Raad verder gaat dan waarvoor hij in het leven is geroepen: klachten beoordelen.’

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia