• Pim van Strien (VVD), initiatiefnemer van de motie.
• Pim van Strien (VVD), initiatiefnemer van de motie. Foto: Tessa Witvoet | ASA Fotograaf Tessa Witvoet

Goed nieuws voor huis-aan-huismedia: ‘motie Van Strien’ aangenomen door Tweede Kamer

Algemeen NNP-verenigingsnieuws

De ‘motie Van Strien’ (VVD), mede ingediend door CDA en BBB, is dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen. Dit is goed nieuws voor de private media, waaronder de uitgevers van nieuws- en huis-aan-huisbladen.

In de motie wordt ervoor gepleit dat het kabinet investeringsvoorstellen moet ontwikkelen waarvan alle aanbieders van lokaal en regionaal nieuws profiteren, en dus niet alleen de lokale omroepen. Ook wordt opgeroepen lering te trekken uit het Duitse en Vlaamse model.

Onderdeel van de motie is dat het kabinet de kamer uiterlijk medio 2024 nader informeert.

Elkaar aanvullen
“De lokale journalistiek wordt niet versterkt wanneer de huis-aan-huismedia, met het grootste bereik in Nederland, niet worden meegenomen in het beleid”, aldus Jolanda de Rijk, vicevoorzitter van de Nederlandse Nieuwsbladpers (NNP).

Met De Rijk als kartrekker deed het NNP-bestuur de afgelopen periode verwoede pogingen aan tafel te komen bij verantwoordelijk staatssecretaris Uslu. “Het kabinet kan de private media niet langer negeren. Dit maakt een beter beleid mogelijk, waarbij de publieke en private sector elkaar aanvullen in plaats van beconcurreren.”