Afbeelding
Foto: Rick den Besten

Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2022 voor Dossier Soestdijk van de Baarnsche Courant

Algemeen NNP-verenigingsnieuws

De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2022 is gewonnen door Dossier Soestdijk van de Baarnsche Courant. De jury was het daar unaniem over eens.

Uit het juryrapport:

‘Het iconische paleis Soestdijk is enerzijds de trots van Baarn, maar verdeelt tegelijkertijd de bevolking op het bot, zo valt te lezen in de toelichting van de redactie. Sinds een particulier het paleis kocht, is de Baarnsche Courant het dossier nog meer gaan volgen. Elke raadsvergadering is daadwerkelijk bezocht. Het levert een omvangrijk dossier aan nieuwsverhalen, achtergrondreportages, analyses en interviews op. Daarbij was ook aandacht voor het sterke geluid van tegenstanders. De Baarnsche Courant heeft ook goed het publiek betrokken via polls op de website en social media, de rubriek Schrijvershoek, maar ook door gewoon de straat op te gaan om met het publiek in gesprek te gaan. De jury vindt dat de Baarnsche Courant er goed in is geslaagd om in zo’n informatiebombardement de lezer bij de hand te nemen. Door soms even terug te blikken, vooruit te kijken en verwachtingen helder te maken. Daarnaast zijn de koppen en foto’s, zeker online, sterk gekozen. De jury is het met de redactie eens dat geen enkel ander medium in staat is (of de urgentie ziet) om zo’n proces zo langdurig op de voet te volgen.’

De jury van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2022, bestond uit Froukje Nijholt, Lou Lichtenberg, Miranda van Dijk-Kedde en Simon Hofland.

Uit het juryrapport:

‘De jury, heeft ook dit jaar weer met veel plezier de voor de prijs ingezonden artikelen en series beoordeeld. De jury vond het niveau van de inzendingen hoger dan vorig jaar en dat was natuurlijk erg fijn om te merken. Er waren behoorlijk veel inzendingen die maar weer eens aantoonden waarom lokale journalistiek belangrijk is en blijft. Of het nu gaat om het controleren van de macht of om verbinding met je omgeving. Het draagt bij aan betrokkenheid en versterking van de lokale democratie.

Ook dit jaar zagen we dan ook weer veel variatie aan thema’s, waarbij zelfs opviel dat er geen enkele corona-gerelateerd onderwerp was ingezonden. Het was mooi om te zien hoe grote thema’s als energietransitie, participatie in de gemeente, rioolproblematiek en diftar zijn opgepakt, goed zijn uitgezocht en helder in een verhaal werden verpakt.

Ook waren er veel bijzondere verhalen te lezen zoals bijvoorbeeld het verhaal over onofficiële pleegkinderen of de bijzondere briefwisseling uit 1945. Onze complimenten dat journalisten hier de ruimte voor krijgen om dit soort onderwerpen uit te zoeken.

Voor de jury was het dit jaar niet gemakkelijk om tot een keuze te komen, omdat de variatie aan onderwerpen soms lastig te vergelijken was. Maar ook dit jaar hebben we vooral weer gelet op het nieuwskarakter, de journalistieke kwaliteit en originaliteit, het betrekken van het publiek en de mate waarin de inzending bijdraagt aan de identiteit van de lokale samenleving en meningsvorming.

De jury heeft uiteindelijk drie inzendingen genomineerd voor de prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2022. Naast de Baarnsche Courant waren dat:

Het Kompas Hardinxveld-Giessendam – dossier cold case Johan de Waal

Uit het juryrapport:

‘Alex Monster verdiepte zich het afgelopen jaar in de moord op Johan de Waal uit Boven-Hardinxveld. Monster, zelf inwoner van de regio, maakte daarbij gebruik van zijn lokale kennis en netwerk en probeerde zo zijn weg te vinden in een zaak die in het dorp extreem gevoelig ligt. De jury prijst het vele en zorgvuldige werk dat in dit dossier is gestoken. Daarbij is ook zoveel mogelijk, hoe moeilijk vaak ook, het publiek betrokken. Veel facetten in deze zaak zijn goed belicht en het dossier had ook landelijke impact. Het dossier leest bijna als een spannend boek, waarvan je de uitkomst niet weet en je nieuwsgierig wacht op het volgende verhaal.’

En Eilanden-Nieuws – Een duik in Grevelingen.

Uit het juryrapport:

‘In 2021 was het precies 50 jaar geleden dat het Grevelingenmeer in haar huidige vorm ontstond. Reden genoeg voor Eilanden-Nieuws om in het meer te ‘duiken’. De jury prijst de aanpak van deze bijlage. Je kan merken dat hier veel tijd in is gestoken. De jury is enthousiast over de goede afwisseling tussen korte en lange verhalen en de mooie mix tussen informatie en ontspanning. Daarnaast is de vormgeving ook prachtig. ‘Spectaculair’ noemde een van de juryleden de bijlage. We denken dan ook dat veel lezers deze bijlage hebben bewaard om hier regelmatig nog eens in te bladeren.’