Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Miljoenen Nederlanders ongelukkig door social media, maar niemand stopt ermee

Algemeen

Ruim zes miljoen Nederlanders stellen dat sociale media een “gevaar vormen voor ons mentaal welzijn”. Van die groep zeggen 2,2 miljoen mensen dat zij zich concreet minder gelukkig voelen door het gebruik van de socials. Meer dan vier miljoen Nederlanders hebben vaker overwogen om Facebook, Instagram of TikTok te verlaten, maar toch doen zij dit niet.

Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek dat onderzoeksbureau Newcom jaarlijkst uitvoert. De problemen doen zich het meeste voor bij de generatie Z en de millennials, die niet alleen het meeste op de sociale media zitten maar die óók het minst gelukkig zeggen te worden van het gebruik van de platforms.

Hoofdonderzoek Tim Jonker constateert een “enorme tegenstrijdigheid” in de cijfers. “Jongeren hebben veel last van fomo, fear of missing out”, legt hij uit. “Ze zijn bang dat ze iets missen als ze niet de hele dag scrollen. En een op de drie ondervraagden stelt ook meer zelfvertrouwen te krijgen van het gebruik van sociale media. De helft van de gebruikers ervaart socials als een aanvulling op zijn of haar échte leven.”

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia